Inspirander

Strona główna / Zdrowe przepisy / Zdrowa, wegańska przekąska – przepis na chrupki z ciecierzycy

 Kuchnia wegetariańska,

Zdrowa, wegańska przekąska – przepis na chrupki z ciecierzycy

8 stycznia, 2021

Ciecierzyca to skarbnica białka i ceniony produkt przez wegan. Sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi i cholesterol. Ciecierzyca uważana jest również za afrodyzjak. Prezentujemy przepis na pyszne, pikantne chrupki z ciecierzycy, które stanowią uzupełnienie dobrze zbilansowanej diety.

 

Zdjęcie IG: @foodpornveganstyle

Przepis na chrupki z ciecierzycy - składniki

Puszka ciecierzycy

Olej kokosowy

Tymianek

Pieprz cayenne

Cytryna

Sól himalajska

Przepis na chrupki z ciecierzycy - sposób przygotowania

Ciecierzycę moczymy w wodzie przez całą noc. Nazajutrz gotujemy ją w nowej wodzie przez 1h i 20 minut. Odcedzamy i zostawiamy, aby wyschła. Mieszamy ją z odrobiną oleju, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 45 minut.

Tekst: Weronika Zając

Inne Artykuły: