Zapiekanka Wąż
21 maja, 2008Coś zabawnego na kolację lub przyjęcie dla dzieci? Najważniejsze to mieć dobry pomysł.
Składniki:
- 40 dag mąki,
- 2,5 dag drożdży,
- 2 łyżki oleju,
- 3/4 szklanki letniej wody.
Nadzienie:
- Puszka ananasów,
- Kilka plastrów szynki,
- Ser,
- Ketchup,
- Żółta i czerwona papryka (przydadzą się do ozdabiania)
Wykonanie:
- Przygotuj ciasto:
Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie Dodaj olej i stopniowo mąkę, tak, żeby powstała jednolita gęsta masa. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na pół godziny (aż "urośnie") - Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 200 st
- Z ciasta uformuj wałek. Jeden z końców wałka wyciągnij tak, żeby powstał ogon węża
- Przełóż wałek na blachę i palcami uformuj kształt wijącego się węża (grubość ciasta zależy od kulinarnych upodobań członków rodziny).
- Szynkę pokrój w paseczki, ananas w kostkę, ser utrzyj. Posmaruj ketchupem węża i zacznij układać kolejno wszystkie składniki. Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut.
- Zanim zapiekanka się upiecze, z żółtej papryki wytnij dwa kółka – oczy, zaś z czerwonej – małe trójkąciki (źrenice) i języczek węża
- Po wyjęciu gotowej zapiekanki z piekarnika umieść oczy i języczek we właściwych miejscach (ułatwisz sobie to zadanie wycinając małe otwory w odpowiednich miejscach).
Smacznego!