
Zapiekane łódeczki
23 maja, 2010Jest to prosta przekąska z cukinii.
liczba porcji / 2
czas przygotowania / 50 min
stopień trudności / średniotrudne
kaloryczność / średniokaloryczne
koszt / średniodrogie
Składniki:
- 2 średniej wielkości ogórki
- cebula
- plaster szynki
- jajko
- czerwona papryka średniej wielkości
- 10 dużych pieczarek
- 3 łyżki oleju
- szczypta przyprawy prowansalskiej
- posiekana zielenina
- duża filiżanka utartego, żółtego sera
- sól, pieprz
Wykonanie:
Na lekko rozgrzanym tłuszczu zasmażamy drobno posiekana cebulę, pokrojone pieczarki, paprykę, podlewamy 2 łyżkami wody, zasmażamy, często mieszając. Gdy składniki zmiękną, dodajemy posiekana szynkę i znowuzasmażamy (ok. 2 min). Po zdjęciu z ognia dodajemy przyprawy (w takiejilości, by farsz był pikantny), surowe jajko, połowę utartego sera,całość dokładnie mieszamy. Ogórki, po obraniu ze skórki, przepołowieniui usunięciu pestek, wrzucamy na wrząca wod ę (na ok. 3 min), wyjmujemy,rozkładamy na deseczce. Ciepłe ogórki nadziewamy ciepłym farszem,wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia do zapiekania, posypujemypozostałym serem i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika na 20 min. Danie jest gotowe, gdy ser się roztopi i lekko zrumieni.Podajemy na wygrzanych talerzykach, lekko oprószone zielenina.
fot. Mirosław Baryga
Copyright C Publicat S.A. MMIV, All rights reserved
Prezentowany przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz
pt. Kuchnia Polska.
1001 przepisów
wyd. PUBLICAT S.A