Zakręcony omlet z twarożkiem
3 marca, 2017Wspaniałe śniadanie wbrew pozorom nie musi być pracochłonne! Jego przygotowanie trwa chwilę, więc ten przepis idealnie współgra z porannym pośpiechem. Wystarczy, że doprawimy masę jajeczną aromatycznymi przyprawami, a w całej kuchni zagości zapach ziołowej świeżości. Takie początki dnia lubimy!
Składniki:
– jajka (klasa wagowa L) 3 szt.
– Masło Ekstra „Piątnica” 1 łyżka
– Twaróg Wiejski Lekki „Piątnica” 150g
– natka pietruszki 3-4 gałązki
– koperek 3-4 gałązki
– czosnek 2 ząbki
– zioła prowansalskie ½ łyżeczki
– jogurt naturalny 1 łyżka
– pomidor 1 szt.
– sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Do miseczki wbić jajka, dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać zioła prowansalskie, następnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszać (roztrzepać).
Na patelni roztopić masło, wlać masę jajeczno – ziołową i smażyć na wolnym ogniu z obu stron.
Do twarogu dodać jogurt naturalny i pokrojony w kostkę pomidor, doprawić odrobiną soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na wystudzonego już omleta nałożyć gotowy twarożek i zrolować. Pokroić omleta w parocentymetrowe rolki.
Smacznego!
Przepis poleca Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka