Inspirander

Strona główna / Zdrowe przepisy / Zakręcony omlet z twarożkiem

Zakręcony omlet z twarożkiem
 Zdrowe przepisy

Zakręcony omlet z twarożkiem

3 marca, 2017

Wspaniałe śniadanie wbrew pozorom nie musi być pracochłonne! Jego przygotowanie trwa chwilę, więc ten przepis idealnie współgra z porannym pośpiechem. Wystarczy, że doprawimy masę jajeczną aromatycznymi przyprawami, a w całej kuchni zagości zapach ziołowej świeżości. Takie początki dnia lubimy!

Składniki:

– jajka (klasa wagowa L)                         3 szt.

– Masło Ekstra „Piątnica”                       1 łyżka

– Twaróg Wiejski Lekki „Piątnica”        150g

– natka pietruszki                                      3-4 gałązki

– koperek                                                     3-4 gałązki

– czosnek                                                     2 ząbki

– zioła prowansalskie                               ½ łyżeczki

– jogurt naturalny                                     1 łyżka

– pomidor                                                   1 szt.

– sól, pieprz  do smaku

Wykonanie:

Do miseczki wbić jajka, dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać zioła prowansalskie, następnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszać (roztrzepać). 

Na patelni roztopić masło, wlać masę jajeczno – ziołową i smażyć na wolnym ogniu  z obu stron. 

Do twarogu dodać jogurt naturalny i pokrojony w kostkę pomidor, doprawić odrobiną soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na wystudzonego już omleta nałożyć gotowy twarożek i zrolować. Pokroić omleta w parocentymetrowe rolki.

Smacznego!


Przepis poleca Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka

Inne Artykuły: