Inspirander

Strona główna / Zdrowe przepisy / Zdrowe przekąski / Wiosenne smaki – lekka sałatka z kuleczkami ziemniaczanymi

Wiosenne smaki – lekka sałatka z kuleczkami ziemniaczanymi
 Zdrowe przekąski,

Wiosenne smaki – lekka sałatka z kuleczkami ziemniaczanymi

22 maja, 2017

Wiosna w kuchni nieodłącznie kojarzy się z wielobarwnymi sałatkami! Przedstawiamy przepis na lekką i pełną witam sałatkę z kuleczkami ziemniaczanymi!

Lekka sałatka z kuleczkami ziemniaczanymi

Składniki:

– młody szpinak                                1 garść

– rukola                                               1 garść

– kapusta pakchoi                             1 szt.

– pomidorki koktajlowe                   8 szt.

– melon                                                150g

– kiełki rzodkiewki, cebuli, buraka     2 garście     

Kuleczki ziemniaczane: 

–  Kiszka Ziemniaczana firmy Gzella    300g

–  jajko                                                         1szt.

–  zioła prowansalskie                              1 łyżka

–  papryka ostra mielona                         ¼ łyżeczki

–  bułka tarta                                              2 łyżki

–  sezam biały i czarny                             2 łyżki

– bułka tarta                                               4 łyżki

Wykonanie:

Z kiszki ziemniaczanej zdjąć osłonkę, dodać jajko, zioła prowansalskie, płatki chili, bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać. Uformować kuleczki wielkości małego włoskiego orzecha. Bułkę tartą do panierowania wymieszać z sezamem i obtoczyć kuleczki ziemniaczane. Usmażyć
w głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Sos winegret:

– musztarda francuska                                 2 łyżki

– oliwa z oliwek                                            150ml

– ocet winny                                                  2 łyżki

– czosnek                                                       1 ząbek

– płatki chili                                                    ¼ łyżeczki

– koperek                                                        ½ pęczka

– sól, cukier do smaku

Wykonanie:

Koperek drobno posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać.

Wykonanie sałatki:

Młody szpinak wymieszać z rukolą, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, cząstki melona bez skórki i kiełki. Liśćmi kapusty pakchoi wyłożyć miskę. Na wierzchu umieścić sałatkę, a na niej wcześniej przygotowane kuleczki ziemniaczane. Całość polać sosem winegret.

Smacznego!

Inne Artykuły: