Inspirander
Wiosenne porządki w menu
 Kuchnia wegetariańska,

Wiosenne porządki w menu

28 marca, 2017

Upragniona wiosna zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią może warto pokusić się o… odświeżenie codziennego menu! Po mroźnej i ponurej zimie warto wprowadzić pewne zmiany do jadłospisu. Wiosna to dobry czas na skorzystanie z sezonowych darów natury. Nie tylko dadzą nam zastrzyk energii po monotonnej zimie, ale także wyposażą w moc cennych witamin. Sięgnijmy więc po młode, barwne… nowalijki! To oczywiście wiosenne warzywa, które nabędziemy po raz pierwszy w nowym roku. Kolorowe, soczyste i przede wszystkim zdrowe. Najpopularniejsze z nich to rzodkiew, ogórki gruntowe, pomidory, koper, szczypior, botwinka czy kiełki. Wiosenne porządki, jakie chcemy zaprowadzić w naszej diecie wcale nie muszą być trudne. Wystarczy odrobina chęci i kreatywności, a na talerzu znajdziemy same pyszne i zdrowe składniki. Aby zachęcić do pierwszych, wiosennych zmian w menu, proponujemy skorzystać z przepisu na wiosenną sałatkę z żółtym serem! 

 

Wiosenna sałatka z żółtym serem 

Składniki: 

– 5 pomidorków koktajlowych

– 7 liści młodej sałaty karbowanej (np. typu lollo bianco)

– 100 g sera gouda w bloku

– łyżka oliwy z oliwek

– pęczek młodego szczypiorku

– świeżo mielony czarny pieprz

– sól

Wykonanie:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Pomidorki przekroić na pół, szczypiorek posiekać w drobne kilkumilimetrowe paseczki, natomiast ser pokroić w małe, równe kostki. Średniej wielkości miskę wyłożyć liśćmi sałaty, dodać pomidory oraz ser. Całość przyprawić według uznania i lekko wymieszać od spodu. Na koniec posypać świeżym szczypiorkiem oraz przed podaniem skropić oliwą z oliwek. 

Sałatkę można wzbogacić ulubionym dressingiem.

Smacznego!  

Inne Artykuły: