Wielkanocny baranek z jajka
11 kwietnia, 2011Nikt nie wyobraża sobie Wielkanocy bez baranka. Baranki mogą być z cukru, pieczone z ciasta, gliniane lub z porcelany. Przedstawiamy pomysł na baranka z jajek ugotowanych na twardo. A więc dzieciaki, umyjcie rączki i do dzieła, to pomysł dla was!
Składniki:
- Ugotowane na twardo jajko kurze i jajko przepiórcze,
- marchewka, pietruszka – korzeń,
- ziarenka pieprzu,
- wykałaczki.
Wykonanie:
1. Najpierw zajmujemy się główką baranka (jajko przepiórcze) – oczy robimy z ziarenek pieprzu a uszka wycinamy z cienkich plasterków pietruszki.
2. Teraz brzuszek baranka (jajko kurze) – ogonek, tak jak uszka wycinamy z pietruszki. Marchewkę tniemy na słupki i wciskamy w jajko (nóżki).
3. Głowę łączymy z brzuszkiem za pomocą wykałaczki (lub słomki do napojów)
4. Na szyi przewiązujemy kokardkę – bardzo cienki i wąski paseczek marchewki.
5. Ustawiamy baranka na talerzyku, ozdobionym sałatą, natką pietruszki lub szczypiorkową trawką.
Podczas śniadania Wielkanocnego uważajcie na wykałaczkę!
Pomysłodawca pracy: Pani Agata Wawer dyrektor i założyciel przedszkoli Ciuchcia Puch Puch (dawniej Zielona Ciuchcia)
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
- Wielkanocne zabawy dla dzieci
- Babeczki wielkanocne
- Wielkanocne gniazdka
- Babeczka kurczak
- Zabawy z jajkami na Wielkanoc