Wielkanocne gniazdka
22 maja, 2014W słodkich i chrupiących gniazdkach – niespodzianki – czekoladowe jajeczka!
Składniki:
- Jedno opakowanie cukierków „Krówek”,
- 50 g masła,
- szklanka płatków kukurydzianych,
- kolorowe jajeczka,
- papierowe oraz metalowe foremki do pieczenia babeczek.
Wykonanie:
- Pokrusz „Krówki” do garnka, podgrzewaj go lekko na ogniu, dodaj masło – cały czas mieszaj aż masa nabierze jednorodnej konsystencji. Zdejmij z ognia.
- Następnie dodaj płatki kukurydziane i dokładnie wymieszaj całość drewnianą łyżką.
- Papierowe foremki do babeczek powkładaj do metalowych. Łyżką nakładaj masę do foremek, spodem łyżki dociskaj delikatnie do dna, tak, żeby płatki lekko wystawały poza brzegi foremki, zaś w środku – powstało wgłębienie.
- Do każdego gniazdka włóż po kilka kolorowych jajeczek. Całość odstaw do lodówki, aż do zastygnięcia.
- Zanim podasz je do stołu – wyjmij gniazdka z foremek i ułóż na talerz.
Gotowe!
Zobacz też: