Wegański żurek
27 lutego, 2019Jednym z najbardziej znanych tradycyjnych wielkanocnych dań jest żurek. Jak przygotować równie pyszną i zdrowszą wegańską wersję tej zupy? Zachwyć gości, wypróbuj wegański żurek, który raz spróbowany, już zawsze zagości na Twoim wielkanocnym stole.
Składniki na wegański żurek:
- 2 łyżki oleju
- Pół kostki tofu wędzonego
- Łyżka majeranku
- Pół selera
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- Cebula
- 4 kulki ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 4 ziemniaki
- Butelka zakwasu do żurku
- sól, pieprz
Przygotowanie domowego, wegańskiego żurku:
Drobno pokrojone tofu podsmaż delikatnie na oleju. Kiedy się zarumieni dodajemy majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty. Napełnij garnek wodą (ok 2l), wrzuć obrane i pokrojone warzywa, ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotuj na wolnym ogniu przez ok 20 minut. Po tym czasie dorzuć wcześniej pokrojone ziemniaki. Gotuj przez kolejne 10 minut. Po upłynięciu wyznaczonego czasu wyciągnij wszystkie warzywa, oprócz ziemniaków. Dopraw powstały żurek przyprawami do smaku, dodaj zakwas i gotuj jeszcze 5 minut.
Podawaj na ciepło ze zwykłym pieczywem albo grzankami.
Szukasz innych wegańskich wielkanocnych przepisów? Zajrzyj tutaj:
Wegańskie wypieki – wielkanocna wegańska babka drożdżowa.
Wegańska pasta jajeczna – zdrowy, pyszny i szybki przepis.