
Wegański majonez
21 lutego, 2019Majonez jest nieodłącznym elementem Wielkanocy. Dodajemy go do sałatek, kanapek, przystawek, dressingów oraz sosów. Z czego samemu przygotować pyszny, aromatyczny i roślinny majonez wegański? Dobrze przyprawiony nie odbiega smakiem od tradycyjnego odpowiednika.
Składniki na domowy wegański majonez:
- 50 ml niesłodzonego mleka sojowego;
- Pół łyżeczki octu winnego;
- Opcjonalnie: łyżeczka musztardy do smaku;
- 100 ml delikatnego oleju (może być słonecznikowy, klasyczny rzepakowy lub z pestek winogron);
- Pół łyżeczki płatków drożdżowych;
- ¼ łyżeczki czarnej soli;
- Szczypta zwykłej soli kuchennej;
- ¼ łyżeczki pieprzu.
Przygotowanie wegańskiego majonezu:
Na początku dodaj ocet do mleka i dokładnie wymieszaj. Następnie umieść mieszaninę w blenderze lub wysokim naczyniu do blendera ręcznego. Dodaj do składników musztardę i płatki drożdżowe. Miksuj wszystko przez minutę. Potem stopniowo dodawaj olej, na końcu dosyp przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Wegański majonez możesz dodać do sałatki, wielkanocnych przystawek czy też grillowanych warzyw.
Szykujesz wegańską Wielkanoc? Wypróbuj nasze inne wegańskie przepisy!–>