Wegańska pasta jajeczna… bez jajek.
19 lutego, 2019Jak przygotować Wielkanoc w stylu wegańskim? Jak sprawić radość naszym bliskim na diecie wegańskiej i ugotować dla nich coś pysznego? Spróbuj samemu zrobić pyszne, proste i efektowne wegańskie wielkanocne potrawy, którymi zachwycisz gości!
Składniki na wegańską pastę jajeczną:
- 1 puszka ciecierzycy;
- Czarna sól kala namak;
- Kilka łyżek oleju lnianego lub z pestek winogron;
- Opcjonalnie: trochę mleka roślinnego do smaku;
- Pieprz;
- Sól morska.
Przygotowanie wegańskiej pasty bez jajek:
Najpierw zmiażdż ciecierzycę widelcem, tak aby powstała gładka masa. Następnie stopniowo dodawaj olej, cały czas mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji do smarowania. Na końcu do powstałej pasty dodaj czarną sól, pieprz i sól morską. Podawaj od razu. Posmarowany chleb możesz ozdobić rzeżuchą lub szczypiorkiem.
Tak przyrządzoną wegańską pastę jajeczną możesz podawać z kanapkami, jako dodatek do sałatki, czy też do wafli ryżowych.
Wypróbuj nasz przepis na wegańską babkę drożdżową
7 rzeczy, których nie wiesz o Wielkanocy!
Wielkanocny bukiet z hiacyntów – zrób to sama!