
Victoria Sponge z dżemem agrestowym
7 marca, 2016Klasyczny brytyjski deser z owocowym akcentem. Słodkie, puszyte ciasto idealnie komponuje się z kwaskowatym posmakiem dżemu, tworząc razem niebiańską przekąskę na osłodę popołudnia.
Składniki:
- 4 średnie jajka
- 1 żółtko
- 225 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g miękkiego masła
- ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 225 g cukru
- 75 ml creme fraiche
- 200 ml kremówki
- Dżem agrestowy (można przygotować samemu: 200 g agrestu i 100 g cukru razem gotować, aż owoce zmiękną, odstawić i dodać łyżeczkę syropu z czarnego bzu)
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do 165°C.
Jajka wymieszaj widelcem z pojedynczym żółtkiem. Powinno być ich w sumie około 225 ml. Przesiej mąkę do miski i odstaw.
Masło, ekstrakt waniliowy i cukier ucieraj razem w mikserze do uzyskania gładkiej masy. Dodaj creme fraiche i dalej ucieraj przez około 1 minutę. Zmniejsz obroty i dodaj ⅓ masy jajecznej a następnie 2 łyżki mąki. Zanim powtórzysz proces poczekaj, aż wszystko się ładnie połączy. Pozostałą mąkę dosyp do masy i wymieszaj delikatnie dużą szpatułką. Ciasto powinno być białe i delikatnie spływać ze szpatułki.
Przelej połowę ciasta do formy o średnicy 20 cm i piecz 25 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostaw do wystygnięcia na 10 minut. Następnie powtórz proces z drugą połową masy.
Kremówkę ubij na sztywno.
Jeden blat ciasta ułóż na talerzu, a następnie posmaruj dżemem i wyłóż kremówkę. Przykryj drugim blatem i delikatnie posyp cukrem pudrem.
WYPRÓBUJ INNE BRYTYJSKIE PRZEPISY od Luke Nguyen. Gotowe pomysły na obiad brytyjski:
Luke Nguyen w Zjednoczonym Królestwie
Premiera w poniedziałek Polsat Food Network 7 marca 2016 o 17:00