Truskawki w syropie waniliowym
29 lipca, 2009Pomyslów na truskawki jest mnóstwo! Wypróbuj deser truskawkowy w syropie waniliowym…
Składniki:
- 300 g truskawek,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- sok z ½ cytryny,
- 4 łyżki cukru
- kilka listków mięty.
Przygotowanie:
Truskawki umyj, usuń szypułki i osusz. Przekrój wzdłuż na pół. Ułóż w talerzu do zupy i posyp pokrojoną w paseczki miętą.
Pozostałe składniki włóż do rondelka i gotuj na wolnym ogniu mieszając. Z połączenia tych składników chcemy uzyskać syrop, więc trzeba poświęcić mu trochę więcej uwagi, aby nie przegapić momentu gdy gęstość będzie odpowiednia.
Gotowy syrop trzeba ostudzić. Wystarczy jak odstawisz go na 10 minut. Jeżeli okaże się, że jest zbyt gęsty, po prostu dodaj łyżkę wody i lekko podgrzej.
Takim syropem polej przygotowane owoce, zwróć uwagę na to, żeby owoce w syropie nie pływały. Jak już uporasz się z tym etapem przygotowania, wstaw truskawki do lodówki na dwie godziny, i podawaj właśnie takie lekko schłodzone.
22.06.2009