
Truskawki w kremie
15 maja, 2016liczba porcji / 4
czas przygotowania / 15 min
stopień trudności / średniotrudne
kaloryczność / średniokaloryczne
koszt / średniodrogie
Składniki:
- 400 ml jogurtu
- opakowanie galaretki o smaku truskawkowym
- 40 dag dorodnych, średniej wielkości truskawek (waga owoców po usunięciu szypułek)
- szklanka wrzącej wody
Wykonanie:
Wszklance wrzącej wody rozpuszczamy całą galaretkę, bardzo dokładniemieszamy, odstawiamy do lekkiego wychłodzenia. Jogurt ubijamy wmalakserze, gdy się spieni, bardzo powoli wlewamy galaretkę. Całośćubijamy, aż powstanie jednolita, puszysta masa, którą od razu nalewamydo pucharków. Do tężejącej masy wciskamy, czubkami do góry (powinnywystawać na 1-1,5 cm), bardzo gęsto, owoce. Odstawiamy do wychłodzenia.Podajemy z porcja bitej śmietany lub polane truskawkowym sosem.
fot. Mirosław Baryga
Copyright C Publicat S.A. MMIV, All rights reserved
Prezentowany przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz
pt. Kuchnia Polska.
1001 przepisów
wyd. PUBLICAT S.A