
Truskawki w karmelu i aromacie whisky
29 lipca, 2009Truskawki na gorąco? Czemu nie! Wypróbuj przepis na pyszny letni deser…
Składniki:
- 0,5 kg truskawek
- 2 łyżki cukru
- 20 ml whisky
- listki mięty
Przygotowanie:
Truskawki opłucz, usuń szypułki i pokrój na połówki.
Na suchą patelnie wsyp cukier i podgrzewaj do momentu, aż się rozpuści i zarumieni.
Teraz dodaj truskawki i whisky i energicznie wymieszaj. UWAŻAJ GORĄCE.
Jak truskawki puszką trochę soku zdejmij je z palnika. Chodzi o to, żeby ich nie przegrzać, bo zrobi się z truskawek dżem.
Truskawki muszą zachować swój kształt i jędrność. Przełóż je do kieliszka koktajlowego i posyp miętą.
22.06.2009