Tort Zamek
21 maja, 2008Dziecięce przyjęcie nie może obyć się bez prawdziwie królewskiego tortu. A tort w kształcie zamku będzie pyszną ozdobą balu zarówno małej księżniczki, jak i królewicza.
Składniki:
- Gotowe lub upieczone własnoręcznie spody do tortów;
- babka piaskowa (foremka),
- krem do tortów,
- kolorowe żelki o różnych smakach i kolorach, żelowe paski, pisaki do tortów,
- wafelek do lodów.
Wykonanie: 1. Jeśli masz gotowe spody do tortów, poucinaj zaokrąglone brzegi tak, żeby powstał kwadrat. Z babki piaskowej wytnij mniejsze kwadraty. Ubij krem i za jego pomocą sklej ze sobą wszystkie warstwy tortu.
2. Jedną z uciętych okrągłych części spodów ułóż na przedniej części powstającego zamku (zanim to zrobisz – sklej za pomocą kremu wszystkie warstwy).
3. Pokryj całość kremem.
4. Kremem pokryj również wafelek od lodów i umieść go na szczycie konstrukcji.
5. Teraz pozostało tylko ozdobić zamek kolorowymi pisakami, żelkami, a z żelowych pasków przykleić okna, drzwi i zrobić flagi.
Gotowe! Pozostało tylko ubrać się w iście królewski odświętny strój i czekać na gości.
Uwaga:
Jeśli wypiekasz ciasto do tortu własnoręcznie -najlepiej upiecz je w prostokątnej dużej brytfannie. Po upieczeniu potnij ciasto na kwadraty (większe do podstawy tortu, zaś mniejsze – do zrobienia drugiego poziomu zamku).
Zobacz też: