Tort z owocami i galaretką
9 czerwca, 2009Lekki tort z owocami zrobisz bardzo szybko i bez specjalnego wysiłku. Ciasto z owocami i galaretką na biszkoptowym spodzie będzie szczególnie smakowało dzieciom.
Składniki:
- upieczony wcześniej biszkopt lub 2 paczki biszkoptów,
- Około pół kg miękkich owoców świeżych, mrożonych lub pasteryzowanych (truskawki, maliny, jagody, odpestkowane wiśnie, śliwki, morele, brzoskwinie),
- 2 opakowania galaretki owocowej,
- 1,5 szklanki przecieru owocowego.
Wykonanie:
Galaretki przygotować wg przepisu, dodając nieco mniej wody. Można też przygotować z soku owocowego i żelatyny (ilość żelatyny zgodnie z przepisem na opakowaniu). Odstawić do lodówki, aby trochę stężały, ale nie ścięły się całkowicie.
Biszkopt przekroić i przełożyć przecierem owocowym lub np. kremem waniliowym albo też ubitą z cukrem śmietaną kremówką. Ułożyć dość ciasno owoce, a następnie wylać galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wierzch tortu można udekorować bitą śmietaną.
Zobacz też:
- Więcej przepisów na kinderbal
- Ptasie mleczko w czekoladowych kubeczkach
- Tarta z truskawkami
- Łatwe i szybkie przepisy na 30 dni >>>