Tort bałwanek
22 maja, 2008Ten zabawny tort możecie zrobić na urodziny malucha, bądź na każdą inną zimową (ale nie tylko) okazję.
Składniki:
- Okrągłe spody do tortów (można je kupić bądź upiec własnoręcznie według ulubionego przepisu),
- biały krem do tortów,
- wafelek do lodów,
- kolorowe podłużne żelki,
- kolorowe okrągłe pastylki,
- wiórki kokosowe,
- żółty barwnik do kremu,
- kolorowa posypka.
Wykonanie:
- Na kartce papieru narysuj szablon bałwanka (wielkością odpowiadający rozmiarowi spodów do tortów).
- Za pomocą noża wytnij ten sam kształt w spodach.
- Z wyciętych ze spodów elementów ułóż bałwankowi czapeczkę (przytnij je odpowiednio, jeśli zajdzie taka potrzeba).
- Ubij krem. Odrobinę odłóż do osobnej miseczki i dodaj doń żółty barwnik, wymieszaj i pokryj nim rożek do lodów (możesz go według uznania odrobinę przyciąć). Odstaw gotowy nos bałwanka do lodówki do zastygnięcia.
- Posmaruj każdy ze spodów kremem (możesz wzbogacić smak tortu dodając np. wiśnie w syropie). Pokryj całość białym kremem. Brzegi posyp wiórkami kokosowymi.
- Teraz można śmiało ozdobić bałwanka. Z żelków ułóż szalik, brzeg czapki, pompon i kieszonki, zaś z kolorowych pastylek – oczy i guziczki. Ozdób czapkę bałwanka kolorową posypką. Nie zapomnij o nosie!
Smacznego!