Tartinki z jeżynami i bezą
9 marca, 2018Ten deser od Anny Olsen możesz przygotować na każdą okazję! Wykorzystaj ulubione świeże owoce
Składniki na ciasto kruche:
- 150 g masła
- 75 g cukru
- 1 jajko
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 225 g mąki tortowej
- 90 g posiekanej białej czekolady
- szczypta soli
Składniki na masę:
- 3 szklanki jeżyn (możesz zastąpić innymi, ulubionymi, kwaskowatymi owocami)
- 100 g cukru
- 15 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 70 g cukru
- 20 g cukru pudru
Przygotowanie:
Masło utrzyj z cukrem do białości i dodaj jajko. Miksuj do uzyskania gładkiej masy i dodaj ekstrakt waniliowy. Następnie dosyp mąkę i ugniataj do uzyskania gładkiego ciasta. Uformuj walec i schładzaj przez 2 godziny.
Podziel ciasto na 8 części i wyłóż nimi foremki do tart. Ponakłuwaj widelcem, schładzaj kolejne 20 minut. Piecz w 180°C przez 20 minut, do uzyskania złotego koloru. Rozpuść czekoladę i wysmaruj nią upieczone foremki. Odczekaj, aż czekolada stwardnieje.
2 szklanki jeżyn gotuj wraz z cukrem, dopóki nie puszczą soku. Zblenduj. Dodaj mąkę kukurydzianą i 2 łyżki wody Gotuj mieszając, aż zgęstnieje. Dodaj pozostałe jeżyny, ekstrakt waniliowy i zdejmij z palnika. Pozostaw do przestudzenia, a potem przełóż do przygotowanych foremek z ciasta.
Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Białka ubij na sztywno i dodaj mąkę ziemniaczaną. Następnie stopniowo dosypuj cukier i cukier puder. Przełóż masę do szprycy i ozdób obficie tartinki. Piecz przez 5 minut.
Podawaj schłodzone. Gotowe!
Anna Olson to niekwestionowana specjalistka, jeśli chodzi o kulinaria. Ukończyła sztukę kulinarną na amerykańskim Uniwersytecie Johnson & Wales, którą następnie doskonaliła w niejednej restauracji. Wieloletnie doświadczenie w gotowaniu i pieczeniu pozwoliło jej na zgromadzenie olbrzymiego doświadczenia i wypracowanie niejednego skutecznego kuchennego tricku. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy wspólnie krótkie kompendium wiedzy kuchennej i kucharskich sztuczek!
SPRAWDŹ INNY DESER ANNY OLSON: Warkocz z ciasta duńskiego