Tartaletki z dżemem
27 października, 2008Tartaletki z dżemem to pomysł na gotowanie w sam raz dla małych kucharzy. Zabawa w kuchni na pewno spodoba się wszystkim maluchom, a przepis, który przedstawiamy jest dziecinnie prosty…
Składniki:
- 1/2 paczki masła lub margaryny,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 2 szklanki mąki
- 2 żółtka,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- dżem o różnych smakach,
- foremki do tartaletek, papierowe osłonki, wałek do ciasta.
Wykonanie:
1. Mąkę przesyp do dużej miski i wymieszaj ją z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
2. Margarynę pokrój w kostkę i dodaj do mąki.
3. Oddziel żółtka od białek i również dodaj je do reszty składników.
4. Rękoma zagnieć ciasto.
5. Rozgrzej piekarnik do temp. ok. 180 st. C
6. Rozwałkuj ciasto na stolnicy do grubości ok. 5 mm; wykrawaj kółka i układaj je do foremek do tart.
7. W każdej z tartaletek rozprowadź po łyżeczce dżemu, a wierzchy ozdób wyciętymi z resztek ciasta kształtami.
8. Zapiekaj ciastka ok. 15 min.
9. Uwaga! Po wyjęciu wypieków z piekarnika odczekaj kilkanaście minut, aż zastygnie w nich dżem, dopiero wówczas można je wyjąć z osłonek.
Zapamiętaj przepis!
Możesz wykorzystać go do zrobienia tartaletek z dowolnym nadzieniem – z tuńczykiem, z serem, z warzywami lub pieczarkami. Wówczas musisz pamiętać, żeby nie dodawać do ciasta cukier i cukier waniliowy.