
Tarta ziemniaczana
23 listopada, 2008Szukasz szybkiego pomysłu na smaczne danie? Wypróbuj naszą tartę ziemniaczaną z pieczarkami. Zrobisz ją w kilkanaście minut.
Składniki:
Na tartę dla 4-ch osób:
- 1/2 kg zieniaków,
- 30 dag pieczarek,
- 3- 4 jajka,
- oliwa z oliwek,
- bułka tarta,
- 2 płaskie łyżki mąki.
Przyprawy:
- suszona bazylia, rozmaryn, szczypta gałki muszkatołowej, pieprz, sól
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do temp. ok. 180 st. C.
- Obierz, umyj i potnij ziemniaki na tarce na cienkie plasterki.
- Polej je odrobiną oliwy i dodaj przyprawy. Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką lub ręką.
- Foremkę do tart posmaruj oliwą z oliwek i posyp jej dno oraz ścianki bułką tartą. Wyłóż zieniaki do formy tak, żeby przykryte nimi były boki formy, a pośrodku powstało wgłębienie. Wstaw do piekarnika na 15 min.
- Umyte pieczarki przełóż do rozgrzanej patelni i podsmaż (najważniejsze, żeby wyparowała z nich wilgoć). Odstaw do przestygnięcia.
- Jajka wymieszaj w osobnej miseczce, dodaj do nich mąkę, odrobinę soli i pieprzu i wrzuć do masy gotowe pieczarki.
- Wyjmij z piekarnika formę z ziemniakami i wypełnij przestrzeń pośrodku masą z jajek i pieczarek. Wstaw z powrotem do piekarnika i zapiekaj jeszcze 15 min. Ozdób gotową tartę świeżą bazylią.
Smacznego!