Tarta ze śliwkami – ulubiony jesienny deser
2 października, 2015Słodkie, pachnące i przełamane nutką goryczy – ciasto śliwkowe, to deser tak pyszny, że znika ze stołu w zaskakującym tempie. Jesienny weekend nie będzie udany bez owocowej tarty.
Ciasto przygotujemy w kilka minut z prostych składników, które dostaniemy w pobliskim sklepie. Oczywiście, główną rolę w tym przepisie grają soczyste i dojrzałe śliwki węgierki, to one sprawiają, że tarta ma bogaty smak i pięknie pachnie. Sekretnym składnikiem tego przepisu jest cynamon. Przyprawa ta jeszcze bardziej wydobywa aromat śliwek. By ciasto było zdrowsze i jeszcze smaczniejsze dodajemy do niego mąki migdałowej, czyli zmielonych migdałów.
Składniki:
Pół kostki masła
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
Pół szklanki mąki migdałowej
1 szklanka cukru brązowego
Pół łyżeczki cynamonu
Pół kilograma śliwek węgierek
Wykonanie:
Z podanych składników należy zagnieść ciasto na stolnicy, uformować z niego kulę i schłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie wykładamy ciasto do formy na tartę, na wierzchu układamy przekrojone na pół śliwki i posypujemy cynamonem. Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY: