Tarta z truskawkami
4 czerwca, 2009Wypróbuj przepis na tartę z truskawkami, a zobaczysz, że danie to stanie się hitem sezonu w Twojej rodzinie!
Składniki:
Do kruchego ciasta:
- 3 żółtka jaj,
- kostka masła,
- 1,5 – 2 szkl. mąki,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- esencja waniliowa.
Do nadzienia i dekoracji:
- opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
- szklanka mleka,
- łyżka masła,
- ½ kg truskawek
- opakowanie galaretki truskawkowej,
- konfitura truskawkowa,
- cukier puder.
Wykonanie:
- Przygotuj kruche ciasto: żółtka utrzyj z odrobiną cukru, dodaj miękkie masło (3/4 kostki), szczyptę soli, esencję waniliową (według upodobań), dokładnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj mąkę i zagnieć ciasto (musi się nadawać do rozwałkowania).
- Odłóż ciasto do lodówki na godzinę, łatwiej będzie go rozwałkować.
- Rozpal piekarnik do temp. ok. 170 st. C.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je na stolnicy i wyłóż nim dno formy do tarty. Zanim jednak to zrobisz, posmaruj dno i ścianki formy olejem i oprósz bułka tartą. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Zapiekaj 20 – 30 minut.
- Truskawki umyj i obierz z szypułek. Pokrój je na połówki bądź ćwiartki.
- Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, Dodaj jednak do niego mniej mleka niż przewiduje przepis, by masa była gęsta i zwarta. Do budyniu dodaj odrobinę masła. Odstaw do wystygnięcia.
- Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, wymieszaj i odstaw.
Zobacz też: