Tarta z rabarbarem
10 maja, 2009Tarta z rabarbarem to pomysł na prosty, szybki i smaczny letni deser. Zobacz jak pięknie mieni się różnym odcieniami czerwieni rabarbar zamknięty z w kruchym cieście.
Składniki:
- rabarbar – ok. ½ kg,
- 3 jajka – osobno żółtka (do kruchego ciasta) i białka,
- kostka masła,
- 1,5 – 2 szkl. mąki,
- 1 szklanka cukru,
- szczypta soli,
- esencja waniliowa,
- cukier puder do dekoracji.
Wykonanie:
1. Rabarbar umyj, osusz i pokrój w kosteczkę. Zasyp ¾ szklanki cukru i odstaw na ok. 1,5 godziny, żeby puścił sok.
2. Przygotuj kruche ciasto: żółtka utrzyj z resztą cukru, dodaj miękkie masło (3/4 kostki), szczyptę soli, esencję waniliową (według upodobań), dokładnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj mąkę i zagnieć ciasto (musi się nadawać do rozwałkowania).
3. Odłóż ciasto do lodówki na godzinę, żeby się ścięło (łatwiej będzie go rozwałkować).
4. Rozpal piekarnik do temp. ok. 150 st. C.
5. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je na stolnicy i wyłóż nim dno formy do tarty. Zanim jednak to zrobisz, posmaruj dno i ścianki formy olejem i oprósz bułka tartą. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
6. Z pokrojonego wcześniej rabarbaru odlej sok. Ułóż kawałki równomiernie na cieście.
7. Z białek ubij pianę – dodaj do nich odrobinę soli.
8. Z 1/3 kostki masła i szklanki maki zrób kruszonkę (możesz dodać wanilię oraz cukier i sól do smaku).
9. Pianę z białek rozprowadź na powierzchni tarty. Z góry posyp ją kruszonką. Zapiekaj w piekarniku przez ok. 30 – 40 min. Po upieczeniu i przestygnięciu posyp ciasto cukrem pudrem.
Gotowe!
Dobry pomysł:
Tarta z rabarbarem będzie wspaniale smakować z lodami śmietankowymi lub bitą śmietaną. Najlepiej nie czekać, aż do końca przestygnie, a zacząć ją jeść, póki jeszcze ciepła!
Zobacz też: