Talarki brokułowe
10 września, 2008Jeśli dziecko nie lubi warzyw, spróbuj zaproponować mu coś, co przypomina jedną z jego ulubionych potraw.
Składniki:
- 500 g pora,
- różyczki brokułowe ze średniej wielkości brokuła,
- 400 g sera typu Gouda,
- 5 jajek,
- 1 stołowa łyżka mąki ziemniaczanej,
- gałka muszkatołowa, pieprz, sól,
- garść pokrojonego szczypiorku,
- 250 g bułki tartej,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
Warzywa dokładnie umyć, łodygi pora przekrój na pół a następnie pokrój go w cienkie paseczki. W niewielkiej ilości wody ugotuj brokuły wraz z porem. Po odcedzeniu rozdrobnij warzywa za pomocą widelca lub blendera na papkę. Żółty ser zetrzyj na tarce, a szczypiorek pokrój. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z jedną łyżką wody, wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Z masy formuj talarki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na średnim płomieniu.
Zobacz też: