Tagliatelle z kozim serem i suszonymi pomidorami
22 lipca, 2009Składniki:
250 g tagliatelle
100 g koziego sera
200 ml śmietany 36%
5 suszonych pomidorów
mały pęczek rukoli
parmezan
sól
pieprz
Przygotowanie:
Zacznij od makaronu:
Na 250 gram potrzebujesz wstawić 2 litry wody, posól ją i dodaj 2 łyżki oleju.
Jak woda się zagotuje, wrzuć makaron i przykręć gaz, tak aby powoli się gotował. Pamiętaj, że makaron trzeba co kilka minut zamieszać, najlepszy bedzie do tego długi widelec.
Żeby makaron był al dente potrzebuje 8-10 minut gotowania, najlepiej jednak sprawdzić jedną nitkę. Poprostu wyjmij ją z wody i przerwij, jeżeli w środku jest malutkie oczko surowego makaronu, znaczy że jest własnie taki jaki potrzebujesz, czyli al dente.
Odcedź makaron w durszlaku.
We włoskiej kuchni hartowanie makaronu zimną wodą jest przestępstwem!!
Skrop go tylko olejem i wymieszaj.
Do garnka wlej śmietanę, pokrojony w kostkę kozi ser i pokrojone w paski pomidory. Całość powoli podgrzewaj, cały czas mieszając.
Przez dodatek sera w sosie jest duże prawdopodobieństwo, że sie przypali. Dlatego uważaj, bo nie dość, ze sos sie zmarnuje to przez chwilę nieuwagi czekać Cię będzie porządne szorowanie garnka.
Gdy ser się rozpuści i zagęści sos, dodaj makaron. Posól całość do smaku i delikatnie wymieszaj. Teraz Twoje danie jest gotowe, pozostaje jedynie przełożyć je na talerz i posypać parmezanem.
23.06.2009