Tagliatelle z brokułami i wędzonym kurczakiem
22 lipca, 2009Składniki:
250 g tagliatelle
2 ząbki czosnku
150 g wędzonego kurczaka
200 g brokuł
1 mała papryczka chilli
2 łyżki oliwy z oliwek
parmezan
sól
Zacznij od makaronu:
Na 250 gram potrzebujesz wstawić 2 litry wody, posól ją i dodaj 2 łyżki oleju.
Jak woda się zagotuje, wrzuć makaron i przykręć gaz, tak aby powoli się gotował. Pamiętaj, że makaron trzeba co kilka minut zamieszać, najlepszy bedzie do tego długi widelec.
Żeby makaron był al dente potrzebuje 8-10 minut gotowania, najlepiej jednak sprawdzić jedną nitkę. Poprostu wyjmij ją z wody i przerwij, jeżeli w środku jest malutkie oczko surowego makaronu, znaczy że jest własnie taki jaki potrzebujesz, czyli al dente.
Odcedź makaron w durszlaku.
We włoskiej kuchni hartowanie makaronu zimną wodą jest przestępstwem!!
Skrop go tylko olejem i wymieszaj.
Do garnka wlej oliwę. Gdy będzie gorąca dodaj plasterki czosnku, pozwól im się lekko zrumienić. Teraz dodaj pokorojone w plasterki chilli, różyczki brokuł i paski wędzonego kurczaka. Podsmaż wszystko przez kilka minut.
Gdy poczujesz aromat wędzonego kurczaka i chili, bedzie to sygnał, że można już dodać makaron. Zrób to, posól i ostrożnie wymieszaj.
Przełóż potrawę na talerze i posyp parmezanem.
22.06.2009