Szwedzkie pierniczki Pepparkakor
16 grudnia, 2018W Szwecji żadne święta nie mogą obejść się bez tradycyjnych, skandynawskich świątecznych pierniczków Pepparkakor. Możemy je dostać w niektórych sklepach, ale po co kupować, skoro możemy je przyrządzić samemu, z czego będziemy mieć jeszcze więcej radości? Inspirander przedstawia nieco zdrowszą wersję tych ciasteczek, z imbirem, cynamonem oraz syropem z agawy. Pierniki są miękkie, dzięki czemu możemy je znacznie dłużej przechować.
Składniki na Szwedzkie pierniczki Pepparkakor:
- 700-750 g mąki;
- szklanki brązowego cukru;
- 150 ml wody;
- Łyżka zmielonych goździków;
- Łyżka imbiru;
- Łyżka cynamonu;
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 300 g wegańskiej margaryny;
- 100 ml słodkiego syropu z agawy.
Wykonanie szwedzkich pierniczków Pepparkakor :
Zagotuj wodę z cukrem. Następnie zdejmij garnek z ognia, dodaj margarynę, syrop z agawy i wszystkie przyprawy, wtedy dokładnie wymieszaj składniki. Wsyp mąkę i sodę oczyszczoną. Powstała w ten sposób masa powinna być rzadka, zgęstnieje dopiero jak się schłodzi. Przykryj ciasto folią i wstaw do lodówki na jeden dzień. Po upłynięciu 24 godzin wyjmij masę, piekarnik nagrzej do 200-225 stopni. Posyp lekko stolnicę mąką, następnie rozwałkuj ciasto na cienko i wytnij pierniczki foremkami. Ułóż na papierze i wstaw blachę do piekarnika na około 5 minut. Powstałe przysmaki zostaw do ostygnięcia. Na koniec możesz je udekorować lukrem. Pierniczki trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie utraciły swojej miękkości.
SERWOWANIE:
INSPIRACJA:
Tak własnoręcznie przygotowane i przyozdobione smakołyki to idealny pomysł na prezent dla bliskiej osoby. Możemy zapakować świąteczne piernikiw folię lub papier i przewiązać wstążką, albo włożyć je do szklanych słoików, dodać karteczkę z własnoręcznie napisanymi życzeniami, którą przywiążemy do słoika sizalowym sznurkiem. Z takiego prezentu na pewno ucieszy się zarówno dobra koleżanka, jak i mama czy babcia.
Opracowanie: Zuzanna Sierzputowska