
Szwajcarski przepis na lody z mango
15 czerwca, 2016Jest lato, muszą być lody! Jak zrobić pyszne, domowe, orzeźwiające i co najważniejsze – zdrowe lody z mango w domu? Przedstawiamy przepis na ten deser wg. najlepszej wegetariańskiej restauracji HILTL w Zurichu.
Składniki na 500 ml lodów:
4-5 bardzo dojrzałych mango
2 łyżeczki soku z cytryny
20 g brązowego cukru (można mniej, jeśli mango jest słodkie)
2 białka
100 ml śmietany
Przygotowanie:
- Umyj i obierz mango. Pokrój na kawałki (krój dookoła pestki), która jest w środku. Włóż je do miksera i zmiksuj na gładką masę.
- Białka ubij aż powstanie biała piana.
- Starannie i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki i wstaw masę do lodówki.
- Po 30 minutach wyjmij ją z lodówki i ponownie wymieszaj, a następnie ponownie odstaw do lodówki.
- Powtórz tę samą czynność po 45 minutach oraz po 60 minutach.
- Dopiero teraz możesz lody wstawić do zamrażalnika i zamrozić
UWAGA: jeżeli nie dodasz do lodów śmietany będziesz mieć pyszny sorbet z mango.
Jeżeli posiadasz maszynkę do robienia lodów, nie musisz wstawiać masę do lodówki, wyjmować, mieszać. Możesz od razu włożyć je do zamrażalnika. Oszczędzisz tym samym trochę swojego czasu.
Sprawdź inny przepis z mango: Napój z mango i brzoskwini |