
Szuba, czyli rosyjska sałatka śledziowa
18 grudnia, 2017Instagram/@theafterimage
Szuba to pyszna sałatka wywodząca się z krajów wschodnich, w której główną rolę odgrywają śledzie. Pod nazwą „szuba”, znana jest głównie na wschodzie naszego kraju, gdzie serwowana jest tam często na wigilijnym stole. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy przepis na rosyjską sałatkę śledziową!
Składniki, których będziesz potrzebować do przygotowania szuby:
- 2-3 filety śledzi małosolnych
- 3 ziemniaki
- 4 marchewki
- 1 cebula
- 2-3 jaja
- Majonez
- Pieprz, sól
- Szczypiorek do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania rosyjskiej sałatki śledziowej
Filety śledziowe moczymy przez kilka godzin w zimnej wodzie. Ziemniaki, marchew i jaja gotujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Wszystkie składniki układamy warstwami. Na dno naczynia kładziemy pokrojone w kostkę śledzie. Następnie cienko pokrojoną cebulę, opruszoną solą i pieprzem. Trzecia warstwa to ziemniaki starte na tartce o dużych oczkach, posypane solą i pieprzem, polane majonezem, który równo rozsmarowujemy. Na ziemniaki układamy startą na dużych oczkach marchewkę i majonez. Ostania warstwa to pokrojone drobno jajka przyprawione solą i pieprzem. Wierzch możemy posypać szczypiorkiem. I gotowe – smacznego!
Rosyjską sałatkę śledziową podawaj godzinę po schłodzeniu w lodówce. Najlepiej prezentuje się w szklanym naczyniu, w którym widać kolejne warstwy składników. Sięgnijcie do naszych inspiracji i zobaczcie jak serwować szubę!
{images}
Opracowanie: Edyta Paszkowska
Sprawdź też:
TOSTY XXL Z BURACZANYM HUMMUSEM I JAJKIEM
Rozgrzewająca zupa z dyni z mlekiem kokosowym
Hygge przepis, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe