
Szparagi z masłem i bułką tartą
31 maja, 2016Składniki:
- 0,5 kg białych szparagów (1 paczka),
- 0,5 kg zielonych szparagów (1 paczka),
- 6 łyżek świeżego masła,
- 3 łyżki bułki tartej,
- sól,
- biały pieprz.
Do gotowania:
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 1 cytryna
Przygotowanie:
Szparagi przygotuj w opisany wcześniej przez nas sposób. Zwiąż w pęczki porem, i zagotuj wywar ze szparagów.
W rondelku rozpuść na małym ogniu masło, jak będzie płynne, dodaj bułkę tartą, i wymieszaj. Posól i popierz do smaku. Chwilkę całość podsmaż.
Szparagi włóż delikatnie do wrzącego wywaru, poczekaj aż się zagotują. Wyjmij je ostrożnie, odsącz i połóż na talerzu. Jeżeli używasz białych i zielonych szparagów, to przy układaniu kieruj się zasadą kontrastu. Na biały, jasny talerz zielone szparagi połóż pierwsze. Na ciemny talerz pierwsze połóż białe szparagi.
Jeżeli twoje szparagi już parują na Twoim lśniącym talerzu, polej je roztopionym masłem z bułką. I gotowe.
Jeżeli masz w lodówce kawałek parmezanu, możesz trochę go utrzeć na Twoje szparagi.