Szparagi w pomidorowym grzybku
23 maja, 2008liczba porcji / 8
czas przygotowania / 20 min
stopień trudności / średniotrudne
kaloryczność / średniokaloryczne
koszt / średniodrogie
Składniki:
- 8 dojrzałych, jędrnych pomidorów
- puszka szparagów w zalewie
- liście sałaty
- sól
- zmielony pieprz
- łyżeczka gęstego majonezu
sos:
- 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 łyżki keczupu
- 1/2 małego kieliszka winiaku
- sok z cytryny
- szczypta pieprzu cayenne
Wykonanie:
Zpomidorów ścinamy wierzchy, łyżeczką usuwamy miąższ i pestki, wnętrzaoprószamy solą i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce.
Przygotowujemy sos:
składniki mieszamy w salaterce, dodajemy odsączone, pokrojone na małe cząstki szparagi.
Nadziewamyprzygotowane pomidory, układamy na liściach sałaty, nakładamy ściętewierzchy ozdobione kropkami z majonezu. Podajemy zaraz poprzygotowaniu.
fot. Mirosław Baryga
Copyright C Publicat S.A. MMIV, All rights reserved
Prezentowany przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz
pt. Kuchnia Polska.
1001 przepisów
wyd. PUBLICAT S.A