Inspirander

Strona główna / Zdrowe przepisy / 3 proste pomysły na sznaps domowej roboty

 Kuchnia wegetariańska,

3 proste pomysły na sznaps domowej roboty

29 lipca, 2021

3 pomysły na domowy sznaps domowe roboty, który zabierzesz ze sobą na imprezę ze znajomymi w szklanej butelce na wodę

DOMOWY SZNAPS Z ROKITNIKIEM w szklanej butelce

Zrób swój własny sznaps z rokitnikiem zwyczajnym. Oto prosty przepis z zaledwie 3 składnikami.

Jesienią i aż do listopada można zrywać rokitnik z dziko rosnących krzewów. Często można je znaleźć wzdłuż wybrzeża i w pobliżu wydm. Choć ich zbieranie wymaga trochę cierpliwości, zdecydowanie warto.

Rokitnik to tak naprawdę doskonałe źródło smaku, a dzięki kwaśnemu i świeżemu smakowi idealnie nadaje się do sznapsów. W szklanej butelce na wodę taki sznaps pięknie wygląda. 

(UWAGA: Jeśli nie masz czasu lub możliwości zbierania własnych jagód, w większości marketów możesz również znaleźć rokitnik).

Składniki/Przepis na sznaps z rokitnika:

  • 30 ml jagód rokitnika
  • 1 butelka alkoholu – może to być dobra wódka
  • 2 łyżki stołowe. miód
  • szklana butelka na wodę 

Instrukcja:

1. Opłucz jagody i dodaj 30 ml rokitnika do szczelnej butelki.

2. Dodaj miód – wszystko w zależności od tego, jak słodkie lubisz sznapsy.

3. Wlej sznaps do szklanej butelkii pozostaw tak przez 1-3 miesiące.

4. Od czasu do czasu potrząśnij butelką, a na koniec przefiltruj napój, aby sznaps był gotowy do podania.

Wskazówka: sznaps z rokitnika jest idealny zarówno do ryb i skorupiaków podczas świątecznych obiadów, jak i do słodkich deserów.

DOMOWY SZNAPS JAGODOWY, który możesz zabrać ze sobą na imprezę lub serwować w szklanej butelce na wodę

Sznaps jagodowy to smaczny, pikantny sznaps oparty tylko na 2 składnikach. Jest łatwy w wykonaniu i ma wspaniały delikatny smak, który idealnie komponuje się z deserami i lunchami. Ma nawet fantastyczny niebieskawy kolor.

Jagody można zbierać w lesie, a dzikie owoce najlepiej pasują do sznapsa. Można je też kupić w supermarketach i użyć świeżych lub mrożonych.

  • 2 duże garście świeżych lub mrożonych jagód
  • 1 butelka alkoholu – może to być dobra wódka
  • szklana butelka do wody
  1. Opłucz jagody i dodaj dwie duże garście do hermetycznej butelki.
  2. Dodaj alkohol i pozwól mu się wchłonąć przez 1-2 miesiące – lub dłużej.
  3. Od czasu do czasu potrząśnij butelką i przefiltruj sznaps przez ściereczkę przed podaniem.
  4. Możesz rozcieńczyć sznaps 1:2, degustując, aż będzie miał pożądany smak.

Wskazówka: dobrym pomysłem może być przechowywanie sznapsa przez kilka tygodni przed podaniem.

SZNAPS DOMOWY Z CHILI I CYTRYNĄ

Zrób własnego pikantnego sznapsa z chilli i cytryną i ciesz się mocnym, pysznym smakiem.

Jest dość łatwy do zrobienia z zaledwie 3 składników. 

  • 1 cała papryczka chili
  • 1 organiczna cytryna
  • 1 butelka dobrej wódki 
  • szklana butelka na wodę
  1. Pokrój cytrynę w plasterki i ewentualnie usuń skórkę, ponieważ biała część może dodać sznapsowi goryczy.
  2. Przekrój chili na pół i umieść w hermetycznym pojemniku z cytrynami.
  3. Wylej na wierzch alkohol i pozostaw do wchłonięcia do 1 miesiąca w szklanej butelce na wodę.
  4. Możesz też usunąć chili po tygodniu, w zależności od tego, jak ostry smak lubisz. Próbuj regularnie.
  5. Pozostaw resztę sznapsa na dłużej i pamiętaj, aby od czasu do czasu wstrząsnąć butelką.
  6. Na koniec odfiltruj cytryny i sznaps jest gotowy do podania.

Wskazówka: jeśli okaże się zbyt mocny, zrób sznapsa używając tylko cytryny i „rozcieńcz” go, aż sznaps będzie miał pożądaną moc.

Inne Artykuły: