Zrób swój własny sznaps z rokitnikiem zwyczajnym. Oto prosty przepis z zaledwie 3 składnikami.
Jesienią i aż do listopada można zrywać rokitnik z dziko rosnących krzewów. Często można je znaleźć wzdłuż wybrzeża i w pobliżu wydm. Choć ich zbieranie wymaga trochę cierpliwości, zdecydowanie warto.
Rokitnik to tak naprawdę doskonałe źródło smaku, a dzięki kwaśnemu i świeżemu smakowi idealnie nadaje się do sznapsów. W szklanej butelce na wodę taki sznaps pięknie wygląda.
(UWAGA: Jeśli nie masz czasu lub możliwości zbierania własnych jagód, w większości marketów możesz również znaleźć rokitnik).
Składniki/Przepis na sznaps z rokitnika:
- 30 ml jagód rokitnika
- 1 butelka alkoholu – może to być dobra wódka
- 2 łyżki stołowe. miód
- szklana butelka na wodę
Instrukcja:
1. Opłucz jagody i dodaj 30 ml rokitnika do szczelnej butelki.
2. Dodaj miód – wszystko w zależności od tego, jak słodkie lubisz sznapsy.
3. Wlej sznaps do szklanej butelkii pozostaw tak przez 1-3 miesiące.
4. Od czasu do czasu potrząśnij butelką, a na koniec przefiltruj napój, aby sznaps był gotowy do podania.
Wskazówka: sznaps z rokitnika jest idealny zarówno do ryb i skorupiaków podczas świątecznych obiadów, jak i do słodkich deserów.