Szaszłyk dla wegetarian
29 lipca, 2009Kto powiedział, że szaszłyki są zarezerwowane dla mięsożerców? Na patyk można nadziać równie dobrze warzywa i ser. Sekret tej potrawy tkwi w odpowiednio przygotowanej marynacie – to ona zamieni delikatne w smaku cukinie i bakłażana w soczyste i pełne aromatu specjały.
Składniki:
- ½ bakłażana /20 dag/,
- 1 czerwona papryka /20 dag/,
- 1 żółta papryka /20 dag/,
- 2 małe cukinie /30 dag/,
- 20 dag owczego sera /np. oscypka/
Marynata:
- 3 łyżki łagodnego octu winnego lub balsamicznego,
- 6 łyżek oleju lub lepiej oliwy,
- 2 łyżki miodu,
- ½ łyżki musztardy,
- ½ łyżeczki tymianku Prymat,
- ½ łyżeczki przyprawy ziołowej do grilla Prymat,
- sól,
- pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie:
Bakłażana opłukać, pokroić w plastry, posolić i odstawić na 15 min. Następnie spłukać zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Papryki pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i szypułki. Cukinie opłukać i pokroić w plastry. Resztę warzyw i ser pokroić na małe kawałki.
Przygotować marynatę: ocet, miód, musztardę, olej i przyprawy połączyć i wymieszać.
Warzywa i ser nadziać na szpikulce, ułożyć na talerzu lub półmisku, polać marynatą i odstawić do lodówki na 1 godz. Po tam czasie ułożyć na grillu i opiekać z każdej strony po 5-7 min. Przed podaniem posolić i popieprzyć.
09.06.2009
foto:materiały prasowe