Świecące serduszka
22 maja, 2008Mieniące się różnymi kolorami serduszka można dać komuś w prezencie, albo poprostu schrupać!
Składniki:
- 1/2 szklanki cukru,
- 50 g masła,
- 1 jajko
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika,
- kolorowe landrynki,
- foremka do wycinania ciastek w kształcie serca (wraz z okrągłym środeczkiem),
- blacha do pieczenia oraz papier do pieczenia.
Wykonanie:
- Drewnianą łyżką dokładnie wymieszaj masło z cukrem aż do powstania jednolitej masy.
- W osobnym naczyniu ubij widelcem jajko (żółtko wraz z białkiem). Do miski z masą wlej tylko jego połowę. Wymieszaj.
- Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawę do piernika wymieszaj w osobnej misce. Dodawaj stopniowo do masy dokładnie mieszając (pod koniec – ugniataj ciasto ręką).
- Czysty blat posyp odrobiną mąki, rozwałkuj ciasto do grubości ok. 5 mm.
- Wycinaj serduszka. Małą okrągłą foremką wycinaj środeczki w sercach.
- Wycięte kształty układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
- W miejsca środeczków układaj kolorowe landrynki. Cukierki muszą być nieco mniejsze niż otwory w ciastkach
- Zapiekaj w piekarniku przez ok. 10 minut.
Gotowe ciasteczka należy ostudzić przed zdejmowaniem z blachy.
Smacznego!
Przejdź do galerii: