Świąteczne ciasteczka
2 grudnia, 2008Instagram/ @libusa_bartosova
Zaangażować dziecko do świątecznych przychodowań i przy okazji nie stresować się (podwójną pracą, brakiem czasu) wcale nie jest takie proste… Aby maluchy się nie nudziły, a mamy się nie stresowały, proponujemy bardzo łatwy przepis na ciasteczka, w przygotowaniu i dekorowaniu których dzieci na pewno będą przydatne i znajdą wiele radości!
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki,
- 20 dag masła,
- 1 szklanka cukru – pudru,
- 2 żółtka,
- 1/2 szklanki śmietany,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- cynamon, torebka cukru waniliowego.
Do ozdobienia ciasteczek przygotuj:
Czekoladowe lentylki w kolorowej polewie, kolorowe, lukrowane pisaki, lukier biały i czekoladowy.
Wykonanie:
Zagniatanie ciasta zacznij od wymieszania ze sobą (łatwiej za pomocą miksera) wszystkich płynnych składników z cukrem pudrem. Masło trzeba roztopić na wolnym ogniu i dodać do masy jajecznej. W osobnej misce wymieszaj składniki sypkie – mąkę, cukier waniliowy, cynamon, sól, proszek do pieczenia. Teraz trzeba połączyć ze sobą zawartości obu misek i dokładnie zagnieść ciasto. Gotowe ciasto odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
Rozgrzej piekarnik do temp. Ok. 180 st. C. Gotowe ciasto rozwałkuj na stolnicy i wykrawaj za pomocą foremek dowolne kształty. Ciasteczka układaj na blasze do pieczenia. Dziecko łatwo sobie poradzi z ozdabianiem ciasteczek kolorowymi lentylkami zanim wstawisz blachę z ciastkami do piekarnika. Zapiekaj ciasteczka ok. 15 min.
Po wystygnięciu ciasteczek można zacząć dekorowanie!
Jak przygotować biały lukier?
- Jedno lub dwa (w zależności od potrzeby) białko,
- szklanka (dwie) cukru-pudru,
- sok z cytryny.
Wymieszaj ze sobą białko i cukier – puder, ucieraj masę aż do uzyskania śnieżnobiałego koloru. Na koniec dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.
Jak zrobić bałwanki bez odpowiedniej wykrawaczki?
To bardzo proste! Potrzebne będą dwie szklanki o różnej średnicy. Dwa wycięte za ich pomocą kółka – mniejsze i większe ułóż bardzo blisko siebie na blasze, doklej czapeczkę (połówkę koła lub gwiazdki). Podczas pieczenia kółka skleją się ze sobą i bałwanek gotowy. Po wystygnięciu można go pokryć białym lukrem, dodać oczka i ozdobić według uznania.
Zobacz też:
- Ciasta i ciasteczka na Boże Narodzenie
- Zrób z dzieckiem bożonarodzeniowe ciasteczka
- Więcej przepisów na Boże Narodzenie