Surówka z kalafiora wiosenna
23 maja, 2008liczba porcji / 4
czas przygotowania / 25 min
stopień trudności / średniotrudne
kaloryczność / niskokaloryczne
koszt / tanie
Składniki:
- świeży kalafior średniej wielkości
- 2 pomidory, ogórek
- 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
- łyżeczka soli, zielenina
sos:
- szklanka naturalnego jogurtu
- sok z cytryny, cukier, biały pieprz
Wykonanie:
Kalafiormoczymy w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli, aż wypłyną muszki.Wypłukany dzielimy na różyczki (większe kroimy na połowę), wkładamy domiseczki, zalewamy wrzątkiem, po minucie odcedzamy na sicie, odstawiamydo przechłodzenia. Przygotowujemy sos w głębokim naczyniu ucieramyjogurt z przyprawami, gdy się spieni, dodajemy kalafior, pokrojone wkostkę (wcześniej obrane ze skórki i pozbawione pestek) pomidory,pokrojony w półplasterki ogórek. Składniki mieszamy, gdy trzeba, lekkodoprawiamy do smaku, oprószamy koperkiem i przybieramy zielenina.Podajemy nie później niż 10 min po przygotowaniu.
fot. Mirosław Baryga
Copyright C Publicat S.A. MMIV, All rights reserved
Prezentowany przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz
pt. Kuchnia Polska.
1001 przepisów
wyd. PUBLICAT S.A