Spaghetti z wędzonym łososiem i szparagami
22 lipca, 2009Składniki:
- 0,5 kg zielonych szparagów (1 paczka)
- 0,5 kg makaronu spaghetti
- 0,1 kg wędzonego łososia
- 0,2 l śmietany 36%
- mały pęczek koperku
- sól
- pieprz biały do smaku
Przygotowanie:
Szparagi przygotować jak w głównym przepisie. Nie trzeba ich wiązać w pęczki. Przekrój je na trzy części (w poprzek) i wzdłuż na pół.
Wstaw wodę na makaron: 2 litry na 0,5 kg, posól i dodaj olej.
Gdy woda się zagotuje wrzuć makaron i przykręć gaz, niech się powoli gotuje. Mieszaj co kilka minut widelcem aby się nie posklejał.
Gdy makaron będzie al dente (około 10 minut) odcedź go, i lekko przelej olejem aby się nie posklejał. Za chwilę włożysz ten makaron do sosu, więc nie trzeba go hartować zimną wodą.
Do garnka wlej śmietanę, zagotuj ją i wrzuć pokrojonego wędzonego łososia, mieszaj intensywnie tak, aby go jak najbardziej rozdrobnić. Podgotuj sos około 3-4 minut, po tym czasie dodaj makaron oraz pokrojone szparagi i dokładnie wymieszaj widelcem do makaronu. Uważaj z solą. Makaron był ugotowany w osolonej wodzie, łosoś też jest dość słony, prawdopodobnie nie trzeba będzie już dosalać, wystarczy szczypta pieprzu. Dodaj posiekany koperek i dokładnie wymieszaj. Nałóż na talerze i podaj swoim gościom.
18.06.2009