
Spaghetti aglio, olio e pepperoncino
22 lipca, 2009Składniki:
250 g spaghetti
2 ząbki czosnku
1 mała papryczka chilli
2 łyżki oliwy z oliwek
parmezan
sól
Przygotowanie:
Zacznij od makaronu:
Na 250 gram potrzebujesz wstawić 2 litry wody, posól ją i dodaj 2 łyżki oleju.
Jak woda się zagotuje, wrzuć makaron i przykręć gaz, tak aby powoli się gotował. Pamiętaj, że makaron trzeba co kilka minut zamieszać, najlepszy bedzie do tego długi widelec.
Żeby makaron był al dente potrzebuje 8-10 minut gotowania, najlepiej jednak sprawdzić jedną nitkę. Poprostu wyjmij ją z wody i przerwij, jeżeli w środku jest malutkie oczko surowego makaronu, znaczy że jest własnie taki jaki potrzebujesz, czyli al dente.
Odcedź makaron w durszlaku.
We włoskiej kuchni hartowanie makaronu zimną wodą jest przestępstwem!!
Skrop go tylko olejem i wymieszaj.
Do garnka wlej oliwę. Gdy będzie gorąca dodaj plasterki czosnku, pozwól im się lekko zrumienić. Teraz dodaj pokorojone w plasterki chilli i makaron. Jeżeli makaron przywarł do garnka możesz podlać go łyżką wody. Całość posól i wymieszaj.
Chwilkę podduś całość, byłoby by idealnie uchwycić moment, w którym oliwa pod wpływem tepmeratury łączy się z wodą tworząc emulsję. Jeżeli ci to się nie uda nie martw się, kolejnym raze bedzie lepiej. Przełóż makaron na talerz i posyp parmezanem.
22.06.2009