Inspirander
Sosy do szparagów
 Kuchnia wegetariańska,

Sosy do szparagów

26 kwietnia, 2017

Szparagi są świetne same w sobie. Pasują jako dodatek do mięs i ryb. Sosy do szparagów będą tym, co urozmaici ich smak. A Twoje danie będzie hitem! Sprawdź 5 naszych przepisów.

Sos serowy

100g sera gorgonzola, 100 ml śmietanki kremówki, 100 g masła, 3 żółtka, pieprz, sól.

Utrzyj masło z żółtkami. Wstaw naczynie na garnek z gorącą wodą i ubijaj. Wymieszaj w oddzielnym naczyniu śmietanę i pokruszony ser. Podgrzewaj, aż ser się roztopi. Po wystudzeniu dodaj masę do żółtek i masła. Dopraw do smaku.

Sos awokado

2 awokado, 3 łyżki soku z limonki, 1/4 pęczka szczypiorku, 1/4 pęczka natki, przyprawy.

Miąższ z awokado przełóż do wysokiego naczynia. Dodaj resztę składników (i ewentualnie łyżkę oleju lnianego). Zblenduj całość na gładką masę. Możesz takim sosem polać szparagi lub umieścić go w miseczce.

Sos musztardowy

2 czubate łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, pół litra bulionu warzywnego, 2 łyżeczki ostrej musztardy.

Roztop masło na patelni. Dodaj mąkę i cały czas mieszaj. Smaż około minutę. Dodawaj stopniowo bulion. Cały czas mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodaj musztardę. Szparagi ułożone na talerzu polej sosem. Podawaj z jajkiem na twardo i szczypiorkiem.

Sos czosnkowy

Duży jogurt grecki, 2 ząbki czosnku, koperek, natka pietruszki, szczypiorek, świeża bazylia, zielony ogórek, pół łyżeczki musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz.

Wymieszaj jogurt, miód i musztardę. Dodaj posiekane zioła, wyciśnięte ząbki czosnku i starty na tarce ogórek. Całość wymieszaj i dopraw przyprawami. Taki sos do szparagów świetnie się sprawdzi, kiedy masz ochotę na przekąskę w ciągu dnia.

Sos pieczarkowy

Pół kilo pieczarek, cebula, ząbek czosnku, łyżka masła, 250 ml śmietany, łyżka mąki, suszony tymianek, sól, pieprz.

Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na maśle klarowanym. Pokrój pieczarki i dodaj do cebuli. Dodaj wyciśnięty czosnek i przyprawy. Wymieszaj śmietanę z mąką. Wlej do pieczarek. Całość zagotuj. Dopraw do smaku. Podawaj ugotowane szparagi polane wcześniej sosem.

Jesteśmy pewni, że z naszymi sosami do szparagów, przygotowane przez Ciebie dania, będą jeszcze smaczniejsze! Koniecznie wypróbuj każdy przepis i przekonaj się, który jest najlepszy!

Zobacz również:

SZPARAGI Z RUKOLĄ I PARMEZANEM

SZPARAGI Z MASŁEM I BUŁKĄ TARTĄ

SZPARAGI ZAMIAST LEKÓW


Opracowanie: Ilona Strzeszewska 

Inne Artykuły: