
Sos orzechowy
29 lipca, 2009Nie tylko wiewiórki lubią orzechy. Poniższy przepis na sos orzechowy przekona Was o tym, że orzeszki ziemne i grill to małżeństwo z miłości. Ponieważ orzechy są cennym źródłem witamin (zwłaszcza z grupy B) oraz substancji odżywczych, masz sos jest też bardzo zdrowy.
Składniki:
- 3 cebule /40 dag/,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oleju,
- sól,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- pieprz czarny świeżo mielony,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 15 dag prażonych orzeszków ziemnych,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki miodu spadziowego.
Przygotowanie:
Cebule i czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać szczyptę soli, cynamon, szczyptę pieprzu i sok z cytryny. Wymieszać i schłodzić. Orzechy zmiksować z 1 szklanką wody i dodać do masy z cebuli. Zagotować, stale mieszając, a następnie dodać sos sojowy i miód. Sos orzechowy przed podaniem schłodzić. Podawać do szaszłyków, steków i drobiu.
15.06.2009
foto:istockphoto.com