Sos curry
29 lipca, 2009Sos rodem z Bollywood. Przygotowany z równym rozmachem co tamtejsze filmy. Mocny kolor i wyrazisty smak nadaje mu mieszanka przypraw curry, w skład których wchodzi między innymi intensywnie żółta kurkuma, którą mnisi buddyjscy barwili niegdyś szaty. Egzotyczny zapach sosu rozniesie się po całej łące, ogródku czy działce.
Składniki:
- 1 łyżka mąki,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżka curry,
- 1 cebula /10 dag/,
- 1 jabłko /12 dag/,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ szklanki bulionu z kostki rosół wołowy,
- ½ szklanki białego wytrawnego wina, sól, cukier
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Jabłko umyć, obrać, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Rozgrzać masło, przesmażyć cebulę z czosnkiem, dodać jabłko, przyprawę curry, paprykę i mąkę. Zamieszać, dodać bulion, doprawić solą i cukrem. Chwilę gotować, stale mieszając. Podawać na ciepło i na zimno do steków, szaszłyków z mięsa i drobiu.
15.09.2009
foto:istockphoto.com