Sok, napój, czy nektar? Co warto wiedzieć…
29 maja, 2009Wbrew obiegowej opinii, istnieje duża różnica pomiędzy sokami 100% oraz napojami i nektarami. Na czym ona polega?
Artykuł sponsorowany
Soki 100% bez dosypywania cukru otrzymuje się wyłącznie z owoców, bez żadnych dodatków (takich jak cukier, czy chemiczne aromaty). Dlatego ich wartość odżywcza jest prawie taka sama jak owoców i soków świeżo wyciskanych.
Mimo braku jakichkolwiek dodatków chemicznych, takch jak konserwanty, soki 100% mają długi termin przydatności do spożycia, gdyż wytwarza sie je na zaawansowanych technologicznie sterylnych liniach produkcyjnych oraz pasteryzuje.
Nektar to rozcieńczony wodą, świeży lub odtworzony z koncentratu sok z dodatkiem cukru. Ilość soku użyta do wyprodukowania nektaru waha się zależnie od smaku od 25 do 50%. Mniejsza ilość soku w tym produkcie musi zostać uzupełniona cukrem (najczęściej ok. 20 łyżeczek na 1 litr) i wodą (dodatek ok. 440 ml na 1 litr).
Napój owocowy to zwykle jeszcze bardziej rozcieńczony wodą sok z dodatkiem cukru. Napoje mogą zawierać 5-20% soku oraz syntetyczne barwniki, chemiczne konserwanty, aromaty, a także sztuczne środki słodzące.
Reasumując, jeżeli w 1 litrze soku jabłkowego bez dodatku cukru znajduje się sok z 10 jabłek, w tej samej ilości nektaru z jabłek jest już tylko 5 owoców, woda (ok. 440 ml na litr!) i ok 20 łyżeczek cukru, a w napoju – zaledwie 2 jabłka oraz zwykle jeszcze większa ilość cukru i wody w zamian za mniejszą ilość owoców, a często także syntetyczne brawniki czy chemiczne konserwanty.
Więcej informacji znajdziesz na www.fortuna.com.pl
Przeczytaj też:
- Co wolisz – wypić szklankę cukru, czy porcję witamin?
- Mity i fakty na temat soków, napojów i nektarów