Ślimak
21 maja, 2008Zwykły obiad, jeśli będzie podany w sposób niebanalny, będzie smakował nawet największemu niejadkowi
Składniki:
- Ziemniaki,
- pierś z kurczaka,
- jajko,
- bułka tarta,
- brokuły,
- sól,
- pieprz.
Do ozdoby:
- odrobina zielonej i czerwonej papryki,
- dwa ziarenka kukurydzy,
- drobno posiekany koperek.
Wykonanie:
- Obierz i nastaw do gotowania ziemniaki.
- Zanim ziemniaki się ugotują – zajmij się mięsem – pokrój je w paski. Obtaczaj kawałki kurczaka w panierce i jajku i układaj na rozgrzanym oleju w kształcie podkówek.
- Z ugotowanych ziemniaków zrób pure według własnego upodobania. Uformuj z niego na talerzu kółko.
- Pod nim umieść usmażony kotlet. Za pomocą noża narysuj na pure wzór ślimaczka.
- Posyp ziemniaki koperkiem.
- Wytnij z papryki różki i buźkę ślimaka, umieść je we właściwych miejscach. Dodaj ziarenka kukurydzy. Na brzegu talerza ułóż kilka różyczek brokuł. Gotowe!
Smacznego!