Śledź faszerowany ziołami
23 maja, 2008- liczba porcji / 4
- czas przygotowania / 20 min
- 1 porcja:
- 364 kcal
- węglowodany 4 g
- białko 33 g
- tłuszcze 24 g
Składniki:
- 4 świeże śledzie, po 250 g każdy
- 10 g margaryny słonecznikowej
- 50 ml wywaru rybnego
- sok z 1/2 cytryny
- sól i mielony pieprz
Farsz:
- 100 g chudego twarogu 0%
- 1 białko
- 25 g tartej bułki
- 4 łyżki posiekanych ziół (szczypiorek, trybula i natka pietruszki)
Wykonanie:
- Śledzie sprawić, umyć i osuszyć. Lekko oprószyć solą i pieprzem na zewnątrz i od środka.
- Przygotowaćfarsz: do miseczki włożyć twaróg i białko. Energicznie mieszaćwidelcem, aż składniki się połączą. Dodać tartą bułkę i posiekanezioła. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Nagrzać piekarnik do temperatury 210°C. Duże żaroodporne naczynieposmarować margaryną. Śledzie napełnić farszem, ułożyć w naczyniu,podlać wywarem rybnym i sokiem z cytryny. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 12-15 minut.
- Śledzie ostrożnie przełożyć na ogrzane talerze i zaraz podawać.
Aby w bardziej oryginalny sposób podać faszerowane ślęzie, można jeprzekroić wzdłuż grzbietów, usunąć kręgosłupy i wnętrzności, anastępnie napełnić farszem. Połączenie śledzi i margaryny w tejpotrawie zwiększa ilość cennych dla układu krążenia nienasyconychkwasów tłuszczowych.
fot. Mirosław Baryga
Copyright C Publicat S.A. MMIV, All rights reserved
Prezentowany przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz
pt. Kuchnia Polska.
1001 przepisów
wyd. PUBLICAT S.A