Sezon na jabłka rozpoczęty – 3 najlepsze pomysły
28 września, 2016Wraz ze spadającymi z drzew kasztanami i długimi wieczorami przyszedł czas na jesienne owoce sezonowe. Przełom września i października to idealna pora, żeby prosto z polskich sadów do naszej kuchni trafiły… jabłka. Mamy dla Was 3 sprawdzone pomysły na niebanalne przepisy z jabłek, w których zakochają się Wasi znajomi!
1. Domowy dżem z jabłek
Najwyższy czas obalić mit, że własnoręczne przygotowanie dżemu to zbyt skomplikowana sprawa! Wystarczy kilka składników i mniej niż godzina, żeby samemu stworzyć domowej roboty jesienny przysmak. To prostsze niż myślisz!
Będziesz potrzebować: 5 jabłek, pół szklanki cukru, 250 ml wody i dwie łyżeczki soku z cytryny.
Obrane i pokrojone w małe cząstki jabłka gotuj wraz wodą i sokiem z cytryny przez 20 minut. Następnie dodaj cukier i dokładnie zmiksuj wszystkie składniki. Teraz wystarczy tylko gotować wszystko razem aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Poczekaj na ostygnięcie, przełóż powstałą masę do słoiczków i… gratulacje! Twój własny dżem jabłkowy gotowy.
2. Jabłka pod kruszonką
Jabłka pod kruszonką to kulinarna definicja jesieni. Na dodatek jest banalnie prosta w wykonaniu!
Obierz i pokrój 5 średniej wielkości jabłek – w zależności od tego jaką konsystencję chcesz ostatecznie uzyskać – na mniejsze lub większe cząstki. Przełóż owoce do naczynia żaroodpornego i opcjonalnie dodaj swoje ulubione smaki charakterystyczne dla tej pory roku (proponujemy orzechy włoskie, śliwki lub rabarbar).
W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i zabierz się za przygotowanie domowej kruszonki.
Wymieszaj ze sobą 90 g masła, 125 g mąki, 80 g drobnego brązowego cukru i szczyptę soli po czym doprowadź do konsystencji grudek.
Teraz tylko posyp jabłka cynamonem, na wierzch dodaj kruszonkę i piecz przez ok. 25 minut.
Dla urozmaicenia możesz podawać z gałką lodów waniliowych. Już zazdrościmy tego niesamowitego zapachu, który wypełni Wasze mieszkanie!
3. Grzany cydr jabłkowy
Czy może być coś przyjemniejszego niż długie, jesienne wieczory spędzone w towarzystwie przyjaciół przy ulubionych filmach lub nastrojowej muzyce? Idealnym towarzyszem takich spotkań będzie… rozgrzewający cydr jabłkowy!
Wlej do garnka 750 ml gotowego cydru jabłkowego, po czym dodaj: 6 torebek czarnej herbaty, 2 pałeczki cynamonu, 1 pałkę wanilii oraz ¼ szklanki soku z cytryny. Gotuj tak na małym ogniu przez 3, do 4 godzin. Podawaj ciepły, w słoikach lub wysokich szklankach, koniecznie z dodatkiem ćwiartek jabłka i laski cynamonu. Ten napój natychmiast rozgrzeje zarówno Was, jak i atmosferę!
Opracowanie: Ania Tobiasz