Sałatka z cukinią i rukolą
13 sierpnia, 2018Sałatka z cukinią i rukolą
Idealna sałatka na słoneczne dni. Jeżeli nie masz koncepcji na przystawkę, w sam raz na rodzinne spotkanie w ogrodzie czy przyjęcie pod chmurką? Wykorzystaj słoneczną aurę i przygotuj sałatkę z grillowanymi warzywami. Jest przepyszna i naprawdę łatwa w przygotowaniu. Sprawdźcie sami!
Składniki:
garść liści sałaty – mytej Rukoli (marki Eisberg)
1 cukinia
kilka zielonych oliwek
2 czerwone pomidory
2 łyżki pociętego na wiórki parmezanu
Wykonanie:
Cukinię i pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Następnie cukinię pokroić w plastry,
a pomidory na połówki. Oprószone przyprawami warzywa ułożyć na ruszcie
i grillować. Na talerzu ułożyć liście sałaty, dodać cukinię, pomidory i odsączone oliwki. Sałatkę skropić dressingiem.
Dressing:
1 łyżka octu balsamicznego
4 łyżki oliwy extra vergine
szczypta soli (najlepiej morskiej lub himalajskiej) do smaku
szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) do smaku
pół łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano
2-3 łyżki niegazowanej wody źródlanej
pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
Wykonanie:
Przyprawy wymieszać, zalać wodą. Odstawić na ok. 5 minut. Następnie dodać ocet balsamiczny, syrop klonowy i oliwę. Odczekać 5-10 minut i skropić sałatkę.
JAK SERWOWAĆ: