Sałatka z botwinki z serem i kiełkami
21 maja, 2018Wraz z piękną pogodą apetyczne zmiany zachodzą również w menu, w którym zaczynają pojawiać się pierwsze nowalijki, a na talerzach coraz częściej goszczą sałatki. To właśnie teraz z największą przyjemnością sięgamy po świeże warzywa, a pikniki i grille z pewnością będą doskonałą okazją do wykorzystania wiosennych specjałów. Lekka sałatka z botwinką i serem to bardzo prosty i szybki pomysł na przekąskę, kolację lub dodatek do potraw grillowych. Jej przygotowanie zajmuje krótką chwilę, podobnie jak konsumpcja – z talerza znika bardzo szybko.
Za oknami piękna pogoda, przyroda rozkwita, a co za tym idzie – przyszedł czas na wiosenne warzywa. Aurę wiosennych smaków przenieśmy więc na nasze talerze, wykorzystując odrobinę kulinarnej kreatywności i oryginalne składniki. Niezależnie od tego, czy zaplanujemy rodzinny obiad, piknik ze znajomymi, garden party bądź grill, warto na ten czas zaplanować lekkie i efektowne przekąski. Sałatka z botwinki z truskawkami, serem kremowym i kiełkami to intrygujące połączenie smaków! Nowalijki i kiełki warzyw doskonale podkreślają wiosenny klimat, truskawki dodadzą słodyczy, a kremowy ser Hochland Emmentaler będzie wyrazistym i aksamitnym akcentem pośród chrupiących warzyw oraz prażonego słonecznika. Ta oryginalna i aromatyczna sałatka, skropiona świeżym dressingiem, będzie znakomitą przekąską! Zadbaj o piekne nakrycie stołu: miseczki, piekne sztućce, pieczywo na pięknym talerzyku.
Sałatka z botwinki z serem i kiełkami
Składniki do sałatki z botwinki z serem i kiełkami:
- ok. 150 g listków botwinki (jeśli są duże, posiekać)
- Spora garść kiełków (np. buraka, jarmużu, rzodkiewki lub lucerny)
- 3 łyżki ziaren słonecznika, łuskanych
- Szczypta soli
- Kilka trójkącików sera kremowego Emmentaler (dostępne w wariancie Hochland Cztery Sery w krążku)
- 3-4 truskawki
Dressing do sałatki z botwinki z serem i kiełkami:
- 2 łyżki oliwy
- Łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- Świeżo mielony pieprz
Przygotowanie sałatki z botwinki z serem i kiełkami:
Słonecznik i sól umieszczamy na suchej patelni, rozgrzanej. Prażymy ok. minuty, często mieszając i uważając, by nie przypalić ziaren. Odstawiamy do wystygnięcia. Do miski lub półmiska wykładamy umytą i osuszoną botwinkę, kiełki, pokrojone w ćwiartki truskawki i trójkąty sera kremowego Ementaler Hochland (można je podzielić na mniejsze). Dokładnie połączyć składniki dressingu, skropić nimi sałatkę, całość posypać słonecznikiem, podawać od razu.