
Rzeżucha – zdrowa i pyszna
23 marca, 2015Rzeżucha – zdrowa i pyszna
Jest jak zapowiedź wiosny. Obowiązkowa ozdoba stołu wielkanocnego. Jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna i jest smacznym dodatkiem do kanapek, sałatek i wielu potraw. Sprawdź, co warto wiedzieć o rzeżusze.
Rzeżucha to samo zdrowie. Jest bogata w witaminy A, B1 i C oraz K. Dostarcza też cennych minerałów takich jak, potas, żelazo, magnez, siarka, jod, wapń oraz chrom. Tak bogaty skład chemiczny sprawia, że rzeżucha ma ważne właściwości lecznicze. Wzmacnia kości oraz układ odpornościowy. Poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Jest polecana diabetykom ponieważ obniża poziom cukru we krwi.
Rzeżuchę można wyhodować samemu w domu. By to zrobić potrzebujemy nasion, gazy oraz wody. Gazę wykładamy na płaski talerz i zwilżamy ją lekko wodą. Na tak przygotowany materiał wysypujemy nasiona. Naczynie ustawiamy w ciepłym nasłonecznionym miejscu i czekam, aż rzeżucha zacznie kiełkować. Zwykle po 10 dniach rzeżucha jest już gotowa.
(mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Jajka faszerowane na śniadanie wielkanocne
Jak przyrządzić idealną sałatkę?