Inspirander

Strona główna / Zdrowe przepisy / Dania z ryb / Ryba w galarecie – gefilte fish

Ryba w galarecie – gefilte fish
 Dania z ryb,

Ryba w galarecie – gefilte fish

26 listopada, 2014

Ryba w galarecie – gefilte fish

Wiele osób przez cały rok nie może doczekać się gwiazdki. Jedną z atrakcji świąt jest wyjątkowa kuchnia. To właśnie wtedy sięgamy do starych tradycji kulinarnych i przygotowujemy potrawy, które rzadko jemy w czasie roku. Na świątecznym stole nie może zabraknąć ryby w galarecie.

Ryby to obowiązkowa pozycja z świątecznym menu. Najczęściej jemy oczywiście karpia. Ryby są wyjątkowo zdrowe i niskokaloryczne. Wartość kaloryczna ryb wzrasta jeśli je smażymy w panierce i na oleju. Natomiast gotowane mięso rybie z warzywami w galarecie to lekka i idealna przekąska świąteczna. Karpia możemy przygotować na kilka sposobów. Najstarszy i najbardziej tradycyjny to karp po żydowsku. Potrawa jest lekka i bardzo smaczna.

Karp w galarecie po żydowsku

Znana całym świecie gefilte fish to jedno z najpopularniejszych dań kuchni żydowskiej. Są to miękkie pulpeciki rybne gotowane w wywarze warzywnym i podawane w sosie chrzanowym.

Składniki:

½ pół kilograma mięsa z karpia
2,3 głowy karpia (można je dostać za darmo w sklepie rybnym)
Żelatyna (jeśli nie mamy głowy karpia)
1 cebula
1 jajko
Pęczek włoszczyzny
2 łyżki bułki tartej
Zioła – sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, cząber
Natka pietruszki do przybrania

Z pokrojonych w plastry warzyw i rybich głów (oczyszczamy je z oczu) gotujemy wywar z niedużą ilością wody. Jeśli nie uda nam się dostać głów, dodajemy żelatynę. Zmielone mięso ryby łączymy z żółtkiem, cebulą i bułką tartą i formujemy okrągłe pulpeciki. Gotujemy je w wywarze warzywnym. Gotowe pulpety rybne układamy na dużej salaterce i zalewamy wywarem. Na wierzchu kładziemy dla dekoracji gałązki pietruszki. Salaterkę chowamy do lodówki, by gefilte fish stężała. Karpia po żydowsku podajemy z odbrobiną chrzanu lub sosem chrzanowym i skropioną cytryną.

(mb)

Foto: 123 RF

ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:

Jak zrobić barszcz wigilijny?

Jak zrobić uszka do barszczu?

Indyk pieczony na Boże Narodzenie

 

 

Inne Artykuły: