
Ryba w galarecie – gefilte fish
26 listopada, 2014Ryba w galarecie – gefilte fish
Wiele osób przez cały rok nie może doczekać się gwiazdki. Jedną z atrakcji świąt jest wyjątkowa kuchnia. To właśnie wtedy sięgamy do starych tradycji kulinarnych i przygotowujemy potrawy, które rzadko jemy w czasie roku. Na świątecznym stole nie może zabraknąć ryby w galarecie.
Ryby to obowiązkowa pozycja z świątecznym menu. Najczęściej jemy oczywiście karpia. Ryby są wyjątkowo zdrowe i niskokaloryczne. Wartość kaloryczna ryb wzrasta jeśli je smażymy w panierce i na oleju. Natomiast gotowane mięso rybie z warzywami w galarecie to lekka i idealna przekąska świąteczna. Karpia możemy przygotować na kilka sposobów. Najstarszy i najbardziej tradycyjny to karp po żydowsku. Potrawa jest lekka i bardzo smaczna.
Karp w galarecie po żydowsku
Znana całym świecie gefilte fish to jedno z najpopularniejszych dań kuchni żydowskiej. Są to miękkie pulpeciki rybne gotowane w wywarze warzywnym i podawane w sosie chrzanowym.
Składniki:
½ pół kilograma mięsa z karpia
2,3 głowy karpia (można je dostać za darmo w sklepie rybnym)
Żelatyna (jeśli nie mamy głowy karpia)
1 cebula
1 jajko
Pęczek włoszczyzny
2 łyżki bułki tartej
Zioła – sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, cząber
Natka pietruszki do przybrania
Z pokrojonych w plastry warzyw i rybich głów (oczyszczamy je z oczu) gotujemy wywar z niedużą ilością wody. Jeśli nie uda nam się dostać głów, dodajemy żelatynę. Zmielone mięso ryby łączymy z żółtkiem, cebulą i bułką tartą i formujemy okrągłe pulpeciki. Gotujemy je w wywarze warzywnym. Gotowe pulpety rybne układamy na dużej salaterce i zalewamy wywarem. Na wierzchu kładziemy dla dekoracji gałązki pietruszki. Salaterkę chowamy do lodówki, by gefilte fish stężała. Karpia po żydowsku podajemy z odbrobiną chrzanu lub sosem chrzanowym i skropioną cytryną.
(mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Indyk pieczony na Boże Narodzenie